Materialer

Lav dine egne smykker af rav

Rav er nordens guld, og det har også vist sig, at priserne på rav stiger hvert år, så man skulle altså have investeret i rav for nogle år siden. Men det er stadigt meget billigere end rigtigt guld, så alle har muligheden for at lave sine egne smykker af rav.

Hvad er rav?

 

Rav har i mange år været anvendt til at lave smykker med, og det er stadig en populær hobby at lave egne smykker af rav. Rav er forstenet harpiks af bl.a. Guldlærk. En betingelse for, at der dannes rav, er, at harpiksen ender i havet og ligger der i mindst 30-50 millioner år. Først efter denne lange iltfrie proces med trykpåvirkninger, hvorved plantesaften forandrer sig, og olieindholdet reduceres, dannes det rigtige ægte rav. Overgangsformerne mellem harpiks og ægte rav kaldes kopal. Dette materiale er mere porøst, så man kan knække flager af med en negl. Verdens ældste rav er 235-231 millioner år gammelt, og det er fundet i Østrig og Bayern. Danmarks ældste rav er fundet på Bornholm og er 170 millioner år gammelt. Rav, der er fundet som opskyl på en strand, anses for at være finere end rav gravet ud af jorden. Hvis man er heldig, kan man finde fossiler af insekter i rav klumper. Rav kan brænde og giver derved en dejlig duft. Når man gnider på rav, udvikles statisk elektricitet. Når ravet udnyttes til smykker, bliver det tit opvarmet og senere slebet og poleret. Alt efter hvilken opvarmningsmetode man anvender, kan man skabe forskellige farver og sprængningsmønstre. Det siges, at ravsmykker har bedst af at blive brugt. Kontakten med huden holder ravet fint blankt, mens det bliver mat og kedeligt af at blive efterladt i en skuffe.

Farven på rav

 

Man kan ikke generalisere ved at påstå at rav har én bestemt farve. Farverne varierer fra orange – rød – gul – brun – hvid – blå og næsten sort. Endvidere kan rav være gennemsigtigt, næsten uanset hvilken farve der er tale om. Jo mere ugennemsigtigt ravet er, des flere mikroskopiske luftbobler indeholder ravet. Det hvide rav, under tiden kaldet mælke rav indeholder den største koncentration af mikroskopiske luftbobler, densitetet (tætheden) af disse er derfor meget stor i hvidt rav. Of netop densiteten er en afgørende faktor for ravets gennemsigtighed samt farve. Nogle vil helst bevare ravet som det er fundet, andre foretrækker at ravet bliver slebet og poleret, og nogle vil have det som smykker eller dekorationer.

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *