Materialer

Sådan kan man reparere læder

Du har muligvis nogle handsker, en sadel, eller en læder kabine i din bil, og hvad gør man så, når noget læder bliver slidt eller går i stykker. Det kan være svært og dyrt at købe nyt. Hvordan kan man reparere læder? Det kan du få svar på her, og du kan læse endnu mere på five-speed.dk, hvor man kan lære at reparere sine lædersæder i bilen. Morten Andersen beretter om sine oplevelser om det med at arbejde i læder.

Kabinen var meget slidt

 

Da jeg købte min ’92 NA Limited Edition var læder sæderne lidt slidte at se på hist og her. Især i førersiden var der slid som følge af talrige ind og udstigninger. Der hvor sliddet var værst var det yderste lag slidt væk og den ru overflade blottet. Altså skulle der skrappere midler til end blot en omgang læderfedt. Kabinen havde fået lidt patina, men det var meget vigtigt for mig at kunne bevare den originale farve og udseende på læderet. Efter lidt søgen rundt omkring og masser af gætterier på hvad man kunne gøre endte jeg med at søge professionel vejledning. Efter at have sammenlignet farven på mit læder med et farvekort blev jeg klar over at standardfarverne ikke gik an. Jeg kørte derfor op til firmaet og fik blandet en farve der var så tæt på den originale som muligt.

Rengøring og opfriskning af læder

 

Generelt trængte hele kabinen til en rengøring og jeg vaskede derfor ALT i en mild Maxi3 opløsning, dette fjernede skidt og trafikfilm. Maxi3 er et suverænt rengøringsmiddel, der kan anbefales til alle mulige og umulige rengøringsformål både på bilen og i husholdningen. Nu da kabinen var frisket lidt op kunne jeg så koncentrere mig om den egentlige opgave – sæderne. I første omgang ville jeg have hevet sæderne ud, men blev doven og valgte at lade dem blive i. Efterfølgende erfaring siger mig at det sagtens kan lade sig gøre med sæderne monteret i bilen – men det er dælme ikke uden besvær undervejs. Derfor pil sæderne ud, hvis du har muligheden for det! Efter sæderne var tørret op igen, begyndte jeg at farve revner og slidte områder op med Cathiel Recolour – blandet så det matchede farven på sæderne. Først og fremmest skal revner og de arealer, der er slidt ru mættes. Dette skal ske over nogle gange, hvor man dupper på med spidsen af en finger, eller en blød klud og lader overfladen suge alt det den kan. Mellem lagene kan man med stor fordel slibe med noget fint sandpapir for at skabe en ru overflade de næste lag kan hæfte på – primært ved de beskadigede områder.

 

Billede: Eric.Ray

Billede: donnelkr

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *