Hus og have

Hvorfor have sit eget drivhus?

Jeg vil have et drivhus. Jeg vil have en bolig med have og så vil jeg have et drivhus. Der går nok nogle år før jeg kan få opfyldt de drømme, men nu har tanken sat sig fast. Hvilke typer af drivhuse findes der? Ret beset findes der vel kun to typer af drivhuse. Drivhuset der er bygget med henblik på erhverv og drivhuset fremstillet til havefolket. Det såkaldte hobbydrivhus. Det vil jeg vende tilbage til. Først vil jeg komme med en hurtig gennemgang af drivhusets historie i Danmark;

I starten af 1700 tallet var de eneste drivhuse i Rosenborg slotshave, men snart efter fulgte andre slotte og herregårde. Drivhusene blev bygget til vin, ananas, jordbær, ferskner og blomsterplanter.

De næste 300 år, var drivhuse hovedsagligt forbeholdt slotte og herregårde. Men så begyndte handelsgartnerierne at tage over. Siden begyndelsen af det 20 århundrede er det erhvervsmæssige drivhusareal øget betragteligt. Drivhuse i private haver fik et opsving i 1970erne, og i dag findes der flere hundredetusinde små drivhuse i private haver.

drivhus

Vælg det rigtige drivhus

For at finde ud af hvilke drivhuse der findes, begav jeg mig ud på en pilgrimsfærd på nettet, og endte til sidst på isabellas hjemmeside hvor jeg fandt ud af, at når det kommer til små drivhuse i private haver, så er der vide rammer.  Først og fremmest kan man groft dele drivhuse op i 3 typer; koldhuse, tempererede huse og varmehuse.

Dernæst fandt jeg ud af, at man behøver ikke at købe det færdigbygget i det nærmeste byggemarked. Man kan lave gavldrivhus. Man kan omdanne et allerede eksisterende skur til drivhus, og man kan såmænd også bygge det selv.

Det er dog ikke så vigtigt som at beslutte sig til hvilken funktion drivhuset skal have. Skal drivhuset være som en ekstra lille have man kan nyde uden for sæsonen, eller vil man bruge drivhuset til at dyrke planter og frugter det ikke er muligt, grundet klimaet, at dyrke herhjemme uden et drivhus.

Færden udi drivhusets verden har ikke gjort mig mindre opsat på at få et drivhus, men det har fået mig til at tænke på hvad jeg vil bruge et drivhus til.

Det har jeg så et par år til at gå og pusle med, så indtil da skal der til alle drivhusejere lyde et; Nyd det.

Billede: Arty Guerillas

Billede: Dvortygirl

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *