Det er nu over 100 år siden at den britiske journalist Arhur Wynne offentliggjorde sit nye spil til avisen New York World. Han kaldte spillet “Word-Cross Puzzle”. I Danmark kalder vi det blot kryds og tværs. Spillet er nu verdenskendt, og mange mennesker verden over spiller gerne spillet hver dag. Det fylder dog mere for nogen end andre. Den amerikanske psykolog Raymond S. Nickerson.
Kryds og tværs
Professoren Nickerson spiller gerne kryds og tværs hver dag, men han har også forsøgt at undersøge hvordan mennesket løser mentale opgaver. Nickerson siger følgende: “Det, der er fascinerende ved en kryds og tværs, er, at den involverer mange dele af hjernens arbejde, som vi normalt studerer stykvis og opdelt – såsom søgning i hukommelsen og løsning af problemer.”
Han forslår, at de fleste løsninger man kommer frem til i kryds og tværs sker ubevist. Ifølge Nickerson så dukker resultaterne ikke bevidst oppe i hjernen, men findes istedet andetsteds i hjernen. Han mener desuden også at intuition spiller en vigtig rolle, når man forsøger at løse kryds og tværs.
Hvordan hjernen arbejder
Når man forsøger at løsen kryds og tværs, så kommer svaret til en med det samme. Det hænder dog at man skal tænke længere over det, og så skal man gå mere metodisk til værks. Ifølge visse undersøgelser så kan det hjælpe at bevist fokusere på andre aspekter ved af kryds og tværsen, mens man lader ens underbevidsthed tygge videre på løsningen. Problemet for forskere er at man er uklar over hvordan hjernen arbejder underbevidst. Det vides blot at man får aha-oplevelser. En teori er at ens hjerne arbejder sig igennem et mentalt leksikon, mens man overvejer hvilke muligheder der er.
Hold hjernen skarp
Professor Nickerson mener at løse kryds og tværs kan gavne de fleste mennesker. Han mener at det kan bygge en sammenhæng mellem ord, tanker og ord. Så gå blot igang med at løse kryds og tværs. Find bare nogle gratis online.
Billede: bjohnson
Billede: bjohnson
Billede: chipgriffin